SRC Belgesinde Yaş Sınırı Nedir ?

Minimum yaş sınırı: İlgili ehliyetin yaş sınırı ile belirlenir.

En üst yaş sınırı: 66 yaşından gün almamış olmaları gerekir.

Büyük otobüs kullananlarının 26 yaşından gün almış olmaları gerekir. Bu yaş sınırı SRC Belgesini almaya engel teşkil etmez ama Büyük otobüs kullanmak için 26 yaş sınırı arandığı için cezaya tabi olur.

Aksi belirtilmedikçe reşit sayılan ehliyet sahibi kişiler, istisnalar hariç 18 yaşından gün almış olmaları gerekir. Kısaca SRC Belge tiplerine göre yaş sınırları: SRC 1, SRC 2, SRC 3 ve SRC 4 Belgesi için 18 yaşından gün almış ve 66 yaşından gün almamış olmalıdır. Yukarıda Bahsedildiği gibi SRC Belgesine sahip olsanız bile bazı araçlar için mevzuatın yaş sınırlamaları öncelik taşır


Sınavsız SRC Nasıl Alınır ?

25 şubat 2003 tarihinden evvel sürücü belgesi olanlar için sınava ve eğitime katılmadan src belgesi alma hakkı bulunmaktadır.Bu haktan yararlanmak için kursumuza gelerek yada; 0212 446 07 47 – 0532 487 82 87  nolu telefonla bizi arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.


SRC BELGESİ MUAFİYETİ

4925 Sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre 25/02/2003 tarihinden önce B, C, D, E sınıfı sürücü belgesi olanlar. Muafiyet hakkı olanlar SRC belgesi için eğitimi almamakla birlikte sınava da girmezler.


SRC Belgesiz Araç Kullanmanın Cezası Nedir ?

2021 YILI SRC BELGESİ CEZALARI

SRC Belgesi olmadan ticari araç kullanan sürücülere ve SRC belgesi olmayan sürücüye araç teslim eden firmalara ayrı ayrı para cezası uygulanmaktadır!


MADDE 43 2.Fıkra

Yetki belgesi sahipleri, ilgili mevzuat hükümlerine uygun bir taşıtı, nitelikli şoför ve yardımcı personel ile sefere göndermek, şoförlerinin sürücü ve mesleki yeterlilik belgelerinin yanlarında bulunup bulunmadığını kontrol etmek, geçerli araç muayenesi olmayan ve teknik şartlara uymayan taşıtlarının trafiğe çıkmasına engel olmak, güzergâh mesafesini dikkate alarak yeteri kadar şoför bulundurmakla yükümlüdürler.

Buna göre; 2021 yılı için SRC belgesi olmadan araç kullanma cezası belirlenen cezai miktar sürücülere 468 TL., firmaya ise 1.181 TL. olmak üzere toplam 1.649 TL. para cezası olarak belirlenmiştir.


SRC Belgesi olmayan aracı, sigorta şirketi de tanımaz. SRC Belgeniz yoksa ve Trafik kazasına karışırsanız sigorta şirketleri tarafından hasar ödemesi alamazsınız!


SRC Kayıt için Gerekli Evraklar Nelerdir ?

  • 1 Adet Ehliyet ve Kimlik Fotokopisi
  • 1 Adet Diploma fotokopisi
  • 2 Adet vesikalık resim
  • 1 Adet sabıka kaydı

Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği kapsamında SRC belgesi eğitimi almak için eğitim kurumuna başvuru yapacak olan kursiyerlerin yukarıdaki  evrakları Mesleki Yeterlilik Eğitim Merkezi müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir. Fotoğrafı olmayan adayların işlemi maalesef yapılamamaktadır. Ayrıca SRC kursuna verilecek olan resimler son altı ay içinde çektirilmiş olmalarına dikkat edilir.


SRC İçin Hazırlanacak Evraklar Ne Zaman Teslim Edilir?

SRC belgesi eğitimleri için kayıt yaptıracak olan kursiyerler yukarıda listelenen evrakları kayıt esnasında kaydını yaptırdığı SRC kursuna hemen teslim etmelidir. Çünkü SRC Kursu kaydı yaptıran kursiyerlerin evrakları bakanlığa ait mebbis sistemine taratılarak yükleme yapılır.


Src Belgesini Kimler Verir ?

SRC Belgesi Hangi Kurumdan Alınır?

Src Belgesini MEB’dan yetki almış olan kurum ve kuruluşlar verir. Denetimlerini de  yine MEB’a bağlı taşra kuruluşları yani ilçe ME müdürlükleri tarafından yapılır. Kurumumuzda MEB tarafından yetkilendirilmiştir.

 

01/01/2017 tarihi itibariyle MEB ve UAB arasında yapılan protokol gereği SRC belgesi eğitimi verme, denetleme ve tüm işleyişleri MEB’a devredilmiştir. Ancak SRC belgesini kim verir sorusuna gelince, SRC belgesi sınavından başarılı olan adayların kartları yine ulaştırma bakanlığı tarafından verilmeye devam etmektedir. Aday sınavda başarılı olduktan sonra 29 TL. kart ücretini Halk Bankası şubelerine yatırarak işlemini tamamlar. Kart ücretini yatırdıktan sonra e-devlet üzerinden belgesi tescil edilmiş olup, gerektiğinde yol denetimi yapan kamu kuruluşlarının personelleri tarafından sorgulanabilir. Trafikte ticari araç kullanan sürücüler bundan sonra mesleğini icra edebilirler.


Src Belgesi Eğitimini Kimler Verir?

SRC Belgesini SRC kursları verir. Ancak SRC kursu yetkilendirme işini MEB tarafından yürütülür. Yetki alarak SRC belgesi veren kursların listesini görmek için bakanlığın sitesini ziyaret edebilirsiniz.


SRC Belgesi Kimler Alamaz ?

Kursa kayıt olacak kursiyerler aşağıdaki şartlara sahip olmalıdır.

  • Adli sicil ve arşiv kayıtlarında, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191 inci maddeleri, 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası, 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarında belirtilen suçlardan hüküm giydiğine dair kayıt bulunmaması.
  • En az ilkokul düzeyinde eğitim almış olması ve alacağı mesleki yeterlilik sertifikasına uygun sürücü belgesine sahip olması.